Kisah Sambal Tok Blagak Jadi Kegemaranku
Assalamualaikum w.b.t
Di sini kak fj ingin ceritakan sebuah kisah yang mungkin akan menarik minat hampa untuk membaca post ini.
Kak fj suka makan sambal sebenarnya. Lagi lagi kan sambal belacan. Tetapi sekarang kena keep control bila nak makan sambal belacan. Sebab kak fj merupakan salah seorang yang ada resdung yang agak kuat. Kadang kadang bila makan sambal belacan nie, memang hidung akan gatal gatal sampai merah hidung kak fj. Kalau bangun pagi tu, memang tak payah cakap laa. Lepas mandi, confirm akan bersin.
Then apa kaitan sambal belacan dengan sambal tok blagak nie?
Kak fj tak tahu macam mana nak elakkan diri dari terlalu makan sambal belacan nie. Sebab penggemar kuat kan. Sehinggalah kak fj terjumpak sambal tok blagak nie.
Sebenarnya sambal tok blagak nie kak fj perhati lama dah dari tahun 2016 lagi, ada satu kumpulan kumbang (lelaki) menjual sambal tok blagak nie. Dan orang yang menjual itu pulak, kak fj kenal orangnya. Sebab kawan satu kelas dan jugak satu degree yang jual sambal nie. Tapi masa tu mereka belum jual secara online lagi. Mereka hanya jual secara offline di mana mereka bukak kedai makan di Seri Iskandar, Perak.
Kak fj nie duk tengok memang terliur lah kan bila mereka ada buat promote kedai mereka secara online. Tapi nak pi kedai tu laa, bukan dekat. Sebab kak fj tinggal di penang. Duk tunggu peluang nak balik perak laa baru ingat nak singgah kedai stesen tok blagak nie. Then tak lama kemudian, kak fj dengar khabar, mereka mula buat secara online. Mula pasarkan sambal tok blagak ini di laman sosial.
Okay, tunggu apa lagi. Mula laa start beli dengan mereka bermula dengan 2 botol sambal tok blagak by post laju laa kan. Bila dah sampai tu, terus rasa sesudu. Bila rasa tuuu.. Memang sedap gilaaa!!! Tak menyesal beli. Rasa masam masin, manis, pedas, dan sedap! 5 RASA DALAM 1 RASA KOTT!!! Lepas tu tekstur dia tak kering, basah basah. Yang memang kena dengan tekak kak fj laa rasa. 😊😊😊
Nie bukan kes bodek sebab kawan yang jual eh. Nie memang sebab sedap! Mak kak fj masa tu balik dari rumah pun terus serbu sambal tu. Bila dia rasa, beribu soalan dia terpa kita. Mak kak fj kata "hang beli mana nie? Kawan hang buat ka? Berapa? Buat di mana?" Kita yang asyik duk kusyuk menikmati sambal tok blagak tuu, terus terhenti sekejap bila dapat panahan soalan dari mak kak fj. Haha. Aduhai itulah mak kak fj.
Lepas dari itu, mak kak fj ada jugak kongsi dengan kawan kawan officemate dia. Memang dapat sambutan. Kak fj pun apa lagi. Alang alang dah SEDAPPP, lepas tu ramai yang mintak nak jugak sambal, why not kita jadi agent dia kan. So terus dari situ kak fj jadi agent dia.
Sesejak ada sambal tok blagak nie, kak fj kurang dah pandang sambal belacan. Alhamdulillah. Sambal tok blagak nie macam macam boleh dipelbagaikan. Sebab tu kak fj suka. Sebabnya tak perlu ada banyak jenis sambal dalam 1 masa. Maksudnya, sambal tok blagak tuu boleh dipelbagaikan dengan bermacam cara. Lepas tu, tahan lama pulak tuu selagi tak bukak penutup dan plastik cover diluar tu..
Contohnya kan:-
1) Boleh makan dengan NASI PANAS PANAS
2) Boleh buat pes masakan - Nasi goreng, sambal ikan bakar, sambal untuk sup ayam, sambal untuk ikan bilis goreng rangup
3) Boleh bawak pergi travel - sebab packaging dia sesuai untuk kaki travel
4) Boleh buat jem - cicah dengan roti kosong, dengan lempeng, dengan roti canai
5) Boleh jadi PENGGANTI SAMBAL (macam kak fj buat sekarang nie, since kak fj nak kurangkan pengambilan belacan. Kalau boleh nak elakkan. Lagi bagus kan)
Hampa memang KENA DAPATKAN SAMBAL TOK BLAGAK NIE. Sungguh sedap. Terima kasih bila wujudnya sambal tok blagak nie. Sangat membantu kak fj dapat cari pengganti sambal belacan terutamanya. 😊😊😊
Di sini kak fj ingin ceritakan sebuah kisah yang mungkin akan menarik minat hampa untuk membaca post ini.
Kak fj suka makan sambal sebenarnya. Lagi lagi kan sambal belacan. Tetapi sekarang kena keep control bila nak makan sambal belacan. Sebab kak fj merupakan salah seorang yang ada resdung yang agak kuat. Kadang kadang bila makan sambal belacan nie, memang hidung akan gatal gatal sampai merah hidung kak fj. Kalau bangun pagi tu, memang tak payah cakap laa. Lepas mandi, confirm akan bersin.
Then apa kaitan sambal belacan dengan sambal tok blagak nie?
Kak fj tak tahu macam mana nak elakkan diri dari terlalu makan sambal belacan nie. Sebab penggemar kuat kan. Sehinggalah kak fj terjumpak sambal tok blagak nie.
Sebenarnya sambal tok blagak nie kak fj perhati lama dah dari tahun 2016 lagi, ada satu kumpulan kumbang (lelaki) menjual sambal tok blagak nie. Dan orang yang menjual itu pulak, kak fj kenal orangnya. Sebab kawan satu kelas dan jugak satu degree yang jual sambal nie. Tapi masa tu mereka belum jual secara online lagi. Mereka hanya jual secara offline di mana mereka bukak kedai makan di Seri Iskandar, Perak.
Kak fj nie duk tengok memang terliur lah kan bila mereka ada buat promote kedai mereka secara online. Tapi nak pi kedai tu laa, bukan dekat. Sebab kak fj tinggal di penang. Duk tunggu peluang nak balik perak laa baru ingat nak singgah kedai stesen tok blagak nie. Then tak lama kemudian, kak fj dengar khabar, mereka mula buat secara online. Mula pasarkan sambal tok blagak ini di laman sosial.
Okay, tunggu apa lagi. Mula laa start beli dengan mereka bermula dengan 2 botol sambal tok blagak by post laju laa kan. Bila dah sampai tu, terus rasa sesudu. Bila rasa tuuu.. Memang sedap gilaaa!!! Tak menyesal beli. Rasa masam masin, manis, pedas, dan sedap! 5 RASA DALAM 1 RASA KOTT!!! Lepas tu tekstur dia tak kering, basah basah. Yang memang kena dengan tekak kak fj laa rasa. 😊😊😊

Lepas dari itu, mak kak fj ada jugak kongsi dengan kawan kawan officemate dia. Memang dapat sambutan. Kak fj pun apa lagi. Alang alang dah SEDAPPP, lepas tu ramai yang mintak nak jugak sambal, why not kita jadi agent dia kan. So terus dari situ kak fj jadi agent dia.
Sesejak ada sambal tok blagak nie, kak fj kurang dah pandang sambal belacan. Alhamdulillah. Sambal tok blagak nie macam macam boleh dipelbagaikan. Sebab tu kak fj suka. Sebabnya tak perlu ada banyak jenis sambal dalam 1 masa. Maksudnya, sambal tok blagak tuu boleh dipelbagaikan dengan bermacam cara. Lepas tu, tahan lama pulak tuu selagi tak bukak penutup dan plastik cover diluar tu..
Contohnya kan:-
1) Boleh makan dengan NASI PANAS PANAS
2) Boleh buat pes masakan - Nasi goreng, sambal ikan bakar, sambal untuk sup ayam, sambal untuk ikan bilis goreng rangup
3) Boleh bawak pergi travel - sebab packaging dia sesuai untuk kaki travel
4) Boleh buat jem - cicah dengan roti kosong, dengan lempeng, dengan roti canai
5) Boleh jadi PENGGANTI SAMBAL (macam kak fj buat sekarang nie, since kak fj nak kurangkan pengambilan belacan. Kalau boleh nak elakkan. Lagi bagus kan)
Hampa memang KENA DAPATKAN SAMBAL TOK BLAGAK NIE. Sungguh sedap. Terima kasih bila wujudnya sambal tok blagak nie. Sangat membantu kak fj dapat cari pengganti sambal belacan terutamanya. 😊😊😊
Comments
Post a Comment